Hooikoorts en het effect van voetreflexologie

hooikoorts

Voetreflex bevordert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en werkt preventief tegen allerlei aandoeningen waaronder hooikoorts. Omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen is het verstandig om nu met de behandeling te beginnen zodat u er tijdens het hooikoortsseizoen het meeste profijt van heeft.

Maar wat is hooikoorts nu eigenlijk?

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels (ook wel pollen genoemd). Ieder mens vormt antistoffen tegen stuifmeel. Bij hooikoorts reageert het lichaam bovenmatig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Tijdens deze allergische reactie komt histamine vrij die verantwoordelijk is voor de ziekteverschijnselen die optreden.  De symptomen van hooikoorts zijn: verstopte neus, branderige ogen, niesaanvallen, hoesten, hoofdpijn, jeuk, weinig eetlust, slecht slapen en concentratieproblemen.

Er zijn drie typen hooikoorts:

voorjaarstype: veroorzaakt door boompollen van vooral berk, els, hazelaar, iep, den en eik

zomertype: veroorzaakt door gras- en onkruidpollen, vooral zuring, weegbree en bijvoet

najaarstype: veroorzaakt door onkruidpollen

Enkele tips bij hooikoorts:

niet in je ogen wrijven, autoramen dicht en ventilatiesysteem uit als je door een pollengebied rijdt, niet tuinieren, wasgoed niet buiten drogen, huis ’s morgens vroeg of na een regenbui luchten, ramen dicht of maak gebruik van stuifmeelwerende horren, was en borstel je haar dagelijks voor het slapen gaan zodat er geen pollen op je kussen terecht komen, eet minder histaminerijk voedsel.

Voeding die je beter kunt vermijden: alcohol, chocolade, koffie, verkeerde vetten (gebak, frituur enz), suiker, honing.

Voeding die helpt hooikoorts te verminderen: groente (rauwkost),fruit, volle granen (zilvervliesrijst, wilde rijst), volkoren pasta, gekookte of gestoomde aardappelen, kip, kalkoen.

hooikoorts 3